Qulinarny Blog

Ciasta

Mazurek Kajmakowy

Znalezione obrazy dla zapytania mazurek kajmakowy

Składniki

  • 250 g mąki
  • 160 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • masa kajmakowa ½ puszki
  • trochę chłodnej wody

Wykonanie

Masło rozetrzyj mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj 2 łyżki chłodnej wody, uformuj kulę z ciasta, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę.Formę wyłóż papierem i wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm). Piecz przez 15 minut na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190°C. Na upieczonym cieście rozsmaruj ½ puszki masy kajmakowej.

 

Wskazówki

  • Na wierzch możesz posypać bakalie i suszoną gruszkę.

 

 

 

Przepis wg Magdy Gessler